Föreningssolidaritet

Det här är en relativt lång text. Tycker du jag har fel är det helt ok, men läs gärna hela texten först.
Falkenbergs kommun har något man kallar för Elitbidrag. Det har i och för sig aldrig varit något värt namnet, ett bidrag till elitföreningar alltså. Det har snarare varit ett marknadsföringsbidrag. Där den förening som syns mest i media får mest pengar. Hallands nyheter råkar ha några journalister som är stora FFF fans och rapporterar om allt från mål till spelarnas toalettvanor. Det har gjort att FFF fått största delen under alla år. Ok, det ska dom nog ha. En stor och framgångsrik förening.
Att dela ut stödet har landat på Destinationsbolaget. Vilket i sig är märkligt om det är ett elitbidrag vilket det har kallats officiellt, men mer förståeligt om det är ett marknadsföringsbidrag.
Per Svensson insåg problemet och uttalade följande

– Vi kommer att göra om modellen i alla fall och försöka göra den mer rättvis, säger Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ett uttalande som är helt i linje med hur jag tänker i alla fall.

Förslaget från Destinationsbolaget blev

”Sponsring av elitföreningar renodlas till rättighetsköp och man tar in fler parametrar kopplat till marknadsföring av Falkenberg som geografisk plats. Föreningar kan inte söka detta bidrag utan Destination Falkenberg väljer de föreningar som har bäst förutsättning att marknadsföra platsen Falkenberg genom sin idrottsutövning.”
Nu blir det mer ren sponsring utifrån kommersiella värden, säger Destination Falkenbergs vd Fredrik Janson.

Och här uppstår problemet för mig.
Nummer 1.
Hur etiskt rätt är det att kommunen ska bedriva sponsring av enskilda föreningar, finansierat av skattepengar. Dessutom i en budget som inte går ihop i Destinationsbolaget, enligt protokoll från kommunen om att föra över pengar från Stadshus AB till Destinationsbolaget. Jag har inte heller kunna hitta några utvärderingar som visar på faktiskt värde av en sådan investering.
Nummer 2
Hur demokratiskt är det att ett kommunalt bolag bestående av tjänstemän ska få besluta om vilka föreningar som ska få ta del av dessa pengar. Helt utan krav på vem som ska få ta emot bidraget.

Visst, man kanske alltid ha gjort så här. Man måste stötta de framgångsrika för att stärka kommunen. Men enligt mig är det fel. En kommun ska stötta dess invånare i första hand. Här finns helt andra intresse. Och nu går jag för långt. Men vi kan se vad den typen att strategi leder oss i världen. När vi inte ser till varje människa utan blir maktfullkomliga. Och än värre. Våra privata intressen överskuggar logiken.

Not.
Detta är ingen kritik på FFF på något vis. Kritiken ligger helt och hållet på hur man snuvar Falkenbergs föreningsliv på viktiga pengar för att få några tidningsartiklar.

Jag besvarat med glädje all kritik.

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest Comments

Inga kommentarer att visa.